Jak usunąć konto z Facebook? Poradnik krok po kroku

Jak usunąć konto z Facebook? Poradnik krok po kroku

Chociaż coraz więcej osób na całym świecie codziennie otwiera konto na portalu Facebook, to jednak często zdarzają się użytkownicy chcący zrezygnować z usługi. Może to być podyktowane szeregiem okoliczności, z których najważniejsze to, niezadowolenie z serwisu, ochrona prywatności osobistej lub brak chęci dalszego dzielenia się wszystkimi informacjami o sobie z otaczającym światem.

Jakie możliwości rezygnacji z usług daje portal?

Istnieją zasadniczo dwie opcje. Jedna polega na dezaktywacji konta, czyli ukryciu przed innymi użytkownikami całej zawartości. Należy jednak pamiętać, że część z wykonywanych przez takiego użytkownika czynności ciągle będzie widzianych przez niektórych użytkowników serwisu. Dezaktywację można jednak w każdej chwili cofnąć, więc jest to idealna opcja dla osób, które niekoniecznie są pewne pełnej rezygnacji z konta. Dla tych, którzy już nabrali pewności istnieje druga opcja, czyli usunięcie konta. Trwałemu wykasowaniu ulegają wtedy prawie wszystkie dane i informacje zamieszczone przez użytkownika opuszczającego społeczność.

Droga do trwałego usunięcia konta

Klikając na ustawienia, których przycisk znajduje się w prawym górnym rogu, należy wejść w „twoje ustawienia”, a tam znaleźć można opcję usunięcia konta. Dla tych, którzy podjęli tą brzemienną w skutki decyzję Facebook pozostawia czternaście dni do namysłu. W tym okresie każdy, kto uzna, że podjął pochopną decyzję, może się z niej łatwo wycofać bez żadnych konsekwencji.

Jeżeli w tym okresie nie podejmie się czynności związanych z reaktywacją konta, zostanie ono trwale usunięte, lecz na pełne skasowanie wszystkich przesłanych filmów, zdjęć oraz wszelkiego typu wysyłanych przez siebie wiadomości będzie trzeba poczekać jeszcze około trzech miesięcy.

Jak usunąć konto z Facebook? Poradnik krok po kroku
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here